Catalunya ha ampliat el nombre de zones de mercat residencial tensat i ha establert límits al lloguer a 131 municipis addicionals, sumant un total de 271 localitats afectades. Aquesta mesura, publicada el 3 de juliol al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), busca frenar l’augment dels preus de lloguer a zones on la pressió sobre el mercat immobiliari és elevada. Els procediments per a aquesta ampliació van començar a l’abril. A Apialia t’expliquem l’impacte al mercat en adoptar aquestes mesures.
La Generalitat ha enviat aquesta nova declaració al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana per a la publicació oficial i l’entrada en vigor. Amb la inclusió d’aquests 131 municipis, s’afegeixen als 140 que ja s’havien declarat zones tensades a l’agost de l’any passat. D’aquesta manera, la mesura abastarà un total de 271 municipis, on resideix el 90% de la població catalana, és a dir, més de 7 milions de persones.
La consellera de Territori, Ester Capella, va expressar la seva esperança que el Ministeri no trigui tant a publicar la nova declaració com va passar amb l’anterior, que es va demorar set mesos. Capella va subratllar que aquesta expansió és un avenç cap a la desmercantilització de l’habitatge i la garantia d’un accés adequat a habitatges dignes, un dret fonamental.
L’ampliació afecta municipis amb més de 2.000 habitants on les famílies destinen més del 30% dels seus ingressos al lloguer o hipoteca, o en aquells on el preu de l’habitatge ha augmentat en els darrers cinc anys en almenys 3 punts per sobre de l’IPC. En aquests municipis, els nous contractes de lloguer no podran excedir la quantitat del darrer contracte vigent en els darrers cinc anys, ajustat per la clàusula d’actualització anual. A més, per a les grans forquilles de propietats (més de cinc immobles), el lloguer no podrà superar l’índex de referència del preu del lloguer.