Les eleccions al Parlament Europeu se celebren cada cinc anys, des de les primeres el 1979 després del Tractat de Maastricht. Aquest any han tingut lloc del 6 al 9 de juny, amb Espanya votant el 9 de juny. Després de les votacions, els diputats s’organitzen en grups polítics. Actualment, hi ha set grups principals: el Partit Popular Europeu (PPE), Socialistes i Demòcrates (S&D), Renovar Europa, Els Verds/Aliança Lliure Europea, Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), Identitat i Democràcia (ID) i L’Esquerra. La desena legislatura del Parlament Europeu començarà el 16 de juliol amb l’elecció del President del Parlament i 14 Vicepresidents. A Apialia us presentem una anàlisi de les propostes d’habitatge dels candidats espanyols en aquestes eleccions.

 

Per votar, cal ser ciutadà de la Unió Europea, tenir la majoria d’edat (que varia segons el país), estar inscrit al cens electoral i no estar privat del dret de sufragi. A Espanya, es pot votar per correu o en persona a la mesa electoral corresponent. Els votants poden consultar les dades d’inscripció i mesa electoral en una pàgina específica. A més, és possible votar des de l’estranger si s’està inscrit al registre consular de l’Ambaixada Espanyola del país de residència, permetent el vot per correu o presencialment a consolats i ambaixades.

 

Pel que fa a les propostes dels partits espanyols, el Partit Popular (PP) s’enfoca a facilitar l’accés a l’habitatge, amb mesures com l’exempció d’impostos per a joves el primer any de carrera professional. El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) proposa una Estratègia Europea d’Habitatge i de Rehabilitació i Renovació Urbana, i l’establiment d’objectius vinculants per a habitatges assequibles. Ciutadans busca posar fi al control de preus del lloguer i donar suport a la creació d’un distintiu de qualitat europeu per a portals immobiliaris, a més d’ampliar subvencions per a la rehabilitació d’habitatges. Sumar proposa mesures com ara la creació d’una directiva comunitària sobre el dret a l’habitatge i la promoció del parc públic de lloguer social i assequible com a servei públic, així com iniciatives contra l’especulació immobiliària.

 

En definitiva, l’habitatge és un tema central a les polítiques europees, i aquestes eleccions seran crucials per definir el rumb que prendrà la Unió Europea en aquest àmbit. Els votants han tingut l’oportunitat de triar l’enfocament que considerin més adequat per resoldre aquest desafiament social.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.